Větrníky patří mezi naše nejoblíbenější zákusky a domácí to je ještě jiná liga :) Spojení odpalovaného těsta, žloutkovo-pudingovo-máslového krému a domácí karamelové šlehačky se máloco vyrovná <
Tentokrát jsme ale zkusili upéct si narozeninový mega větrník místo více klasických a musím říci, že SUPER! S těstem se příjemně pracuje, akorát jsem si neuvědomila, že po nastříkání na plech se těsto má tendenci roztahovat a větrník se zvětšuje do opravdu velkých rozměrů :) Příště těsto nastříkám do dortové formy a uvidím, jak se bude chovat. Základ pro karamelovou šlehačku je třeba určitě udělat den předem, aby byla jistota, že se dobře vyšlehá a rovněž den předem lze připravit i základ pro vanilkový krém. V den D se pak už jen vyšlehá šlehačka, krém, rozkrojí korpus a naplní.
Budete potřebovat:
KARAMELOVÁ ŠLEHAČKA
500ml smetany ke šlehání
6PL cukru
KORPUS
240ml voda
115g máslo
150g mouka
4 větší vajíčka
VANILKOVÝ KRÉM
600ml plnotučné (jiné) mléko
6 žloutek
1 balíček vanilkového pudinku
2 PL kopcovité mouky
100g másla pokojové teploty
moučkový cukr podle chuti - nám stačilo 7 polévkových lžic
ČOKOLÁDOVÁ GANACHE
150ml šlehačkové smetany
150g tmavé čokolády (alespoň 50%)
Nejprve si připravíme základ pro karamelovou šlehačku, je třeba začít den předem, abychom měli jistotu, že šlehačka se dobře vyšlehá. Ve vyšším hrnci si na středním ohni upálíme cukr na karamel a mezitím si ohřejeme šlehačku v jiném hrnci na bod varu. Jakmile je karamel těkutý tak k němu postupně přiléváme horkou šlehačku, bude to dost pěnit. Mícháme, dokud se nám ve šlehačce karamel postupně nerozpustí, necháme vychladnout a šupneme do chladičky do dalšího dne.
Ve druhém kroku si upečeme korpus z odpalovaného těsta. Do kastrůlku dáme vodu a máslo, rozpustíme. Kastrolek sundáme z ohně a přisypeme najednou veškerou mouku a mícháme. Vrátíme na plyn a stále mícháme, dokud nám nevznikne kompaktní těsto, které se dobře odlepuje od stěn kastrůlku a vařečky a na dně kastrůlku se vytvoří bílý povlak. Trvá to asi 3-5 minut. Těsto přendáme do mísy, chvilku počkáme aby nebylo úplně horké a postupně po jednom elektrickým šlehačem zašleháme celá vajíčka. Vznikne žluté lesklé těsto, kterým naplníme zdobící sáček a na pečící papír nastříkáme velký větrník. Pečeme 45-55 minut na 200 stupňů spodní a horní ohřev, nikdy ne horkovzdušně. Během pečení nesmíme troubu otevřít. Když bude mít korpus pěknou hnědo-růžovou barvu je hotovo. Troubu vypneme, ale korpus v ní ponecháme, do dvířek trouby vcpeme vařečku a korpus necháme takto pomalu vychladnout. Do korpusu můžeme i párkrát píchnout jehlicí, aby uvnitř nezůstala vlhkost.
Ve třetím kroku si připravíme základ pro vanilkový krém. V misce si pořádně promícháme 200ml mléka, 6 žloutek, 1 balíček vanilkového pudinku a 2 kopcovité lžíce mouky. Mícháme pořádně habarkou, aby nezůstaly ve směsi žádné kousky nerozmíchané mouky. Zatím si zbylých 400ml mléka zahřejeme na bod varu a tehdy do něj vlijeme žloutkou směs. Stále mícháme metličkou, aby nám nevznikly hrudky, dokud nám krém nezhoustne. Potom máme 2 možnosti - bud hrnec hned položíme do dřezu s ledovou vodou a za občasného míchání necháme vychladnout, nebo jej přendáme do mísy, přikryjeme potravinovou fólií kterou dáme přímo na krém (aby se nevytvořila kůže) a necháme vychladnout. Vychladlý a přikrytý krém odložíme do chladničky.
V den D si z chladničky vybereme 100g másla, které necháme změknout, přidáme moučkový cukr a elekrickým šlehačem vyšleháme do světlého krému a postupně po lžících přidáváme vychladlý pudinkový základ a šleháme, dokud nezískáme krásný, lesklý vanilkový krém. Krém přendáme do zdobícího sáčku.
Korpus si podélně překrojíme a na spodek nastříkáme vanilkový krém – můžeme ho tam jinak namazat i stěrkou, nemusíme použít zdobící sáček. Odložíme do chladničky a vyšleháme si karamelovou šlehačku. Můžeme přidat i 1 ztužovač, máme-li obavy, aby se moc neroztékala. Šlehačku navstvíme na krém a zase odložíme do chladničky.
Připravíme si čokoládovou ganache – 150ml šlehačky přivedeme k bodu varu, nasypeme 150g tmavé čokolády (50%), přikryjeme poklicí a počkáme 2 minutky. Potom metličkou rozmícháme na lesklou ganache, kterou necháme vychladnout za občasného promíchání. Ganache nalijeme postupně na krémeš a máme hotovo! Ten už může v chladničce čekat na svůj čas.