Chladné počasí s sebou přináší urgentní potřebu nějakého zvlhčovacího zázraku. Pokud náhodou žijete na severní polokouli, pravděpodobně se v tomto ročním období cítíte stejně jako já – fádní se suchou, matnou a křehkou pokožkou. Mažeme se různými pleťovými krémy, nanášíme hydratační masky, ale mnohé z nás zapomínají na jeden klíčový faktor: nezáleží jen na tom, co nanášíme lokálně, důležitější je to, jak budeme svoji pokožku krmit zevnitř.
Jaká je tedy ta tajná přísada? Je to kolagen!
Kolagen pomáhá pokožce vypadat mladší a pružnější. Malé dětičky ho mají hodně, ale jak stárneme, tělo ho produkuje méně, díky čemuž je naše pokožka tenčí, méně plná a vrásky se stávají viditelnějšími. Slunění a znečišťující látky z prostředí jsou také zodpovědné za snížení obnovy kolagenu.
Zatímco tělo neustále vytváří nový kolagen pro opravu poškozeného, někde kolem 30 let se produkce kolagenu snižuje. Toto je doba, kdy je velmi důležité začít se zabývat výběrem takového životního stylu, který naší pokožce pomůže udržet si pevnost, odolnost a objem. A zdravé stravování je jeho zásadní součástí.
POTRAVINY, KTERÉ POSILUJÍ TVORBU KOLAGENU
Chcete-li obohatit svůj jídelníček o přísady podporující tvorbu kolagenu, nemusíte jíst kuřecí stehna nebo vepřová kolena (ačkoli v některých asijských kulturách tomu tak určitě je). Díky vědomému plánování potravin můžete zajistit, aby každé jídlo dne obsahovalo tajnou přísadu, díky které se bude vaše pokožka cítit a vypadat mladší, a to i během dlouhých zimních měsíců.
Sestavili jsme seznam snadno dostupných, lahodných a zdravých potravin podporujících tvorbu kolagenu. Nejlepší způsob, jak převzít kontrolu nad tím, co jíte, je připravit si vlastní jídlo. Následující ingredience lze snadno zabalit do vašeho Yumboxu každý den a tak máte k dispozici zdravé obědy na cestách nebo pro rychlé občerstvení dodávající energii, které vaši pokožku opět rozzáří.
10 lehce zabalitelných jídel na oběd či snack, které podporují produkci kolagenu
1. Červená zelenina jako rajčata, paprika a řepa.
2. Tmavě zelená zelenina jako kapusta, špenát, chřest a brokolice. Antioxidanty v těchto potravinách chrání kolagen před rozkladem.
3. Bobule jako maliny, ostružiny, jahody, borůvky jsou antioxidanty a jsou dokonalým sladkým občerstvením.
4. Oranžová zelenina jako mňam mrkev, pečené sladké brambory. Vitamin A pomáhá obnovit poškozený kolagen.
5. Citrusové plody mají vysoký obsah vitamínu C, který nám pomáhá syntetizovat kolagen. Přidejte si do lunchboxu pár kroužků pomeranče nebo si salát pokapejte citrónovou šťávou.
6. Avokádo je oblíbeným doplňkem každého jídla. Vyzkoušejte avokádový olej v potravinách, který vás rozzáří.
7. Česnek obsahuje kyselinu lipoovou, která může pomoci obnovit poškozenou pokožku. Perfektně ochutí většinu slaných jídel.
8. Lněné semínko Zkuste si saláty posypat lněným semínkem nebo si dopřejte chléb či sendvič obohacený o lněné semínko. Lněné semínko a další nenasycené mastné kyseliny podporují produkci kolagenu.
9. Sója jako tofu nebo sójový sýr jsou lehkým doplňkem vašich salátů a mají vlastnosti tvořící kolagen.
10. Ryby jako tuňák, losos a další. Vyzkoušejte wrap z uzeného lososa. Super zdravé a chutné. Tyto Omega-3 pomáhají chránit vaše kožní buňky.
Zdroj: Maie Neumann (yumboxlunch.com)