Recept na mrkvánky je až notoricky známý, ale přesto je přidávám i sem na blog, protože jsou ideálním snackem nebo svačinou, pokud máte chuť na sladké a zároveň se chcete vyhnout přidanému cukru. V jejich složení je jen pár základních surovin. Super důležitým je ale výběr hustého džemu, který se při pečení nerozteče a zároveň nepřidá zbytečný cukr. V našem případě je volba jasná - švestková (jablečná, hrušková) povidla. Povidla kupuji z ověřeného zdroje, ovoce se vaří téměř celý den pomalu ve velkém hrnci na zahradě, cukr se nepřidává žádný.
Budete potřebovat
200g nastrouhané mrkve
200g mouky (mix celozrnné a hladké)
100g změklého másla
1KL prášku do pečiva
Hustá povidla - ideální povidla bez cukru
Podle chuti - skořice, vanilka či perníkový pepř do těsta
Postup
V míse smícháme nastrouhanou mrkev, máslo, mouku s práškem do pečiva a rukou vypracujeme těsto. Pokud by se příliš lepilo, můžete přidat trochu mouky. Zabalíme do fólie a odložíme do chladničky na hodinku.
Těsto podsypeme moukou, rozválíme, nakrájíme na čtverečky a do středu každého naložíme lžičku husté marmelády - nejlépe to funguje s neslazenými povidly ❤️ Protilehlé strany těsta spojíme a vytvoříme tak plněné “šatečky” okraje spojit pomocí vidličky.
Pečeme v troubě předehřáté na 170C cca 20 minut. Upečené, ještě teplé můžete poprášit moučkovým cukrem.