News — sladké RSS



Čokoládové muffiny plněné oříškovým máslem (vegan)

Miluji čokoládové muffiny!!! A čím čokoládovější, tím lépe! Asi je to dědičné, neboť i naše dcera je miluje :) No a vždy, když na ně dostaneme chuť, tak si upečeme tyto super čokoládové, rychlé a lehké jako obláček. Recept je snadno přizpůsobitelný i pro vegany nebo lidi s intolerancemi či alergiemi na mléčné výrobky a vejce. Stačí jen zaměnit kravský jogurt za jakoukoli přijatelnou veganskou alternativu.Budete potřebovat:3/4 hrníčku vody1/4 hrníčku jogurtu (kravského nebo veganského)1/4 hrníčku oleje1 PL jablečného octa1čl vanilky1 hrníček špaldové mouky1/4 hrníček kvalitního kakaa1/2 hrníček hnědého cukru1/2 hrníčku mini čokoládových čoček1/4 Čl. soli1/2 Čl. prášku do pečiva1/2 Čl. sodyoříškové máslo Pár mashmallows na pavoučí sítě Postup Zahřejeme si troubu na 170C. Smícháme prvních 5 surovin a počkáme 10 minut. V jiné míse smícháme...

Pokračovat ve čtení



Jablkovo-makový štrúdl z Lavaše

Arménský chléb Lavaš často používáme na slané či sladké wrapy a máme ho velmi rádi pro jeho chuť a úžasně čisté složení – jen mouka, voda a sůl. No a kromě toho se z něj dají vykouzlit i bleskové a zdravé dezerty jako například tento štrúdl. Použila jsem skořicový Lavaš – má ve složení špetku datlové pasty a skořici a perfektně se s ním pracuje. No a výsledek je úžasný! Štrúdl nepraská, je upečená hop-šup a chutná velmi podobně jako náročný "tažený štrúdl" mňam!Budete potřebovat1 plát Lavaš - arménský chléb (já jsem použila skořicový)3 jablíčka100g máku1-2PL cukru (jiného sladidla - med, datlový sirup, javorový nebo obilný sirup)kousek máslavajíčko k potření   Postup Plát lavaše si potřeme rozpuštěným máslem a přendáme...

Pokračovat ve čtení



Tvarohový koláč s lesním ovocem

Tvarohový koláček, pokud nepřidáte příliš mnoho cukru, je čas od času úžasnou svačinou. Koláček je taková bílkovinná bomba, tak u menších dětiček s ním opatrně a v raději menších množstvích. Ovoce můžete použít v podstatě jakékoli, ale nám nejlépe chutná s tím bobulovým. Pokud se vyhýbáte cukru, klidně jej nahraďte medem, javorovým nebo obilným sirupem. Na chuti mu to neubere :)Budete potřebovat3 vajíčka80-100g cukru (jiného sladidla)100g změklého másla5 lžic dětské krupice (hrubé mouky)1čl prášku do pečiva500g tvarohuVanilkaŠpetka soliBobulové ovoce   Postup Vyšleháme si tuhý sníh z bílků a špetky soli. V jiné míse vyšleháme spolu žloutky, změklé máslo a cukr. Potom zašleháme tvaroh a nakonec krupici smíchanou s práškem do pečiva a vanilkou. Pořádně prošleháme a už jen vařečkou jemně...

Pokračovat ve čtení



Mrkvánky bez cukru s povidly

Recept na mrkvánky je až notoricky známý, ale přesto je přidávám i sem na blog, protože jsou ideálním snackem nebo svačinou, pokud máte chuť na sladké a zároveň se chcete vyhnout přidanému cukru. V jejich složení je jen pár základních surovin. Super důležitým je ale výběr hustého džemu, který se při pečení nerozteče a zároveň nepřidá zbytečný cukr. V našem případě je volba jasná - švestková (jablečná, hrušková) povidla. Povidla kupuji z ověřeného zdroje, ovoce se vaří téměř celý den pomalu ve velkém hrnci na zahradě, cukr se nepřidává žádný.Budete potřebovat200g nastrouhané mrkve200g mouky (mix celozrnné a hladké)100g změklého másla1KL prášku do pečivaHustá povidla - ideální povidla bez cukruPodle chuti - skořice, vanilka či perníkový pepř do těsta Postup V...

Pokračovat ve čtení



Ovocná bublanina

Tento naprosto klasický a tradiční koláček je u nás jeden z nejoblíbenějších. Díky našlehanému těstu je naprosto lehounký, jemně sladký a díky ovoci příjemně osvěžující. Vyplatí se do něj použít ovoce čerstvé, to mražené (s výjimkou malých bobulovin) má tendenci pustit příliš mnoho vody a koláček zbytečně zatížit. No a když část mouky vyměníte za celozrnnou, je vhodný čas od času i pro dětičky na svačinu.Budete potřebovat250g polohrubé špaldové (pšeničné) mouky (mix bílé a celozrnné)90g hnědého cukru (kdo má rád sladší ať dá víc)1KL vanilky4 vajíčka1dcl mléka (vody)1dcl oleje (rozpuštěného másla nebo ghee)1čl sody bikarbony1,5čl prášku do pečiva   Postup Bílka vyšleháme s cukrem do lesklé a husté pěny. Postupně zašleháme žloutky jedno po druhém, poté olej, mléko a nakonec...

Pokračovat ve čtení