Tento koláček je spíše ze série "víkendové mlsání" než svačinové dobroty :) Je to takový typický podzimní koláček s vůní skořice a chutí čokolády, karamelu a pečených hrušek. Pro můj lepší pocit z mlsání, používám mix celozrnné a hladké špaldy (více vlákniny, vyšší výživová hodnota). Po upečení nemusíte chlebík zalévat polevou vůbec a bude chutnat výborně. Pokud máte zrovna chuť na silnou čoko-karamelovou chuť, doporučuji ho polit ganache a pofrkat domácím karamelem. Z množství surovin na výrobu karamelu, které níže uvádím, Vám vyjde větší sklenice lahodného karamelu, ze kterého na chlebíček použijete lžíci, dvě. Zbytek odložte do lednice a uvidíte, že dlouho tam nepobude. Pokud potřebujete, aby opět získal tekutou konzistenci, stačí jej ohřát.Budete potřebovat1,5 hrníčku mouky (používám mix celozrnné a...
Miluji čokoládové muffiny!!! A čím čokoládovější, tím lépe! Asi je to dědičné, neboť i naše dcera je miluje :) No a vždy, když na ně dostaneme chuť, tak si upečeme tyto super čokoládové, rychlé a lehké jako obláček. Recept je snadno přizpůsobitelný i pro vegany nebo lidi s intolerancemi či alergiemi na mléčné výrobky a vejce. Stačí jen zaměnit kravský jogurt za jakoukoli přijatelnou veganskou alternativu.Budete potřebovat:3/4 hrníčku vody1/4 hrníčku jogurtu (kravského nebo veganského)1/4 hrníčku oleje1 PL jablečného octa1čl vanilky1 hrníček špaldové mouky1/4 hrníček kvalitního kakaa1/2 hrníček hnědého cukru1/2 hrníčku mini čokoládových čoček1/4 Čl. soli1/2 Čl. prášku do pečiva1/2 Čl. sodyoříškové máslo Pár mashmallows na pavoučí sítě Postup Zahřejeme si troubu na 170C. Smícháme prvních 5 surovin a počkáme 10 minut. V jiné míse smícháme...
Spring rolls – jarní rolky či jarní závitky. Pod tímto názvem se skrývá lehké a rychlé jídlo, které je vhodné k obědu, večeři ale i jako svačina. Podstata je jednoduchá - plát rýžového papíru navlhčíme ve vodě a plníme od výmyslu světa a podle našich chutí. Ve vietnamské kuchyni je základem rolek salát, zelenina nakrájená na proužky, klíčky, bylinky a za hrst rýžových těstovin. Rolky se podávají se sladkokyselou omáčkou nebo s teplou arašídovou omáčkou. Moje dcera je na arašídy alergická, tak používám jako náhradu mandle.Budete potřebovat:rýžový papírrýžové nudle (vermicelli)zeleninu - salát, zelí, mrkev, okurku, jarní cibulku, klíčkybylinky - thajská bazalka, koriandr, mátaomeletu, masíčko, tofu, krevety... co vám chutnáNa omáčku :1/3 hrníčku arašídového (mandlového) másla2PL sójová omáčka2PL javorový sirup2PL rýžový...
Tato naše Lavašová obsese tuším nemá konce :) Úplně jsme se do něj zamilovali a nejen pro jeho dokonale čisté složení, což u podobných kupovaných potravin není vůbec běžné. Úplně úžasná je jeho variabilita a použití na milion způsobů a co je ještě lepší – parádně pomůže ušetřit čas! Hlavně při přípravě nasladko. Tento tvarohový štrúľ je plnej bílkovin, není příliš sladký a tak je to super kandidát i na svačinu pro malé i velké.Budete potřebovat:1 plát Lavaš250g hrudkovitý tvaroh250g jemný krémový tvaroh2PL kukuřičný škrobvanilkasladidlo podle chuti (já dávám cca 2-3PL moučkového cukru)máslo, višňový džem k potření (můžete vynechat)višněvajíčko k potření Postup:Plát Lavaše si rozprostřeme a jednu polovinu lehce potřeme rozpuštěným máslem, druhou višňovým džemem (tento krok můžete klidně i...
Nejen na Halloween jsou OČI u nás nedílnou součástí veselých talířů či svačinových boxíků ... pro děti ale i pro dospělé :)Jedlé oči si samozřejmě můžete pořídit také v obchodě, ale pokud se Vám někdy bude chtít is dětmi pobavit a zaexperimentovat si trošku, můžete si zkusit takové oči připravit i sami doma.K jejich výrobě můžete použít více surovin a zorničky můžete obarvit několika způsoby.Základní recept na cukrové oči1 menší vaječný bílek1 a 1/3 hrníčku moučkového cukruBílek s cukrem šleháme asi 4-5 minut. Potřebujeme dosáhnout hmotu vláčnou, dost hustou na to, aby se nám neroztěhala ale zase dost řídkou na to, abychom uměli tvarovat pěkné pravidelné „bílky“. Pokud máte cukrářskou špičku, použijte ji k nastříkání bílek na pečící papír. Pokud...