Arménský chléb Lavaš často používáme na slané či sladké wrapy a máme ho velmi rádi pro jeho chuť a úžasně čisté složení – jen mouka, voda a sůl. No a kromě toho se z něj dají vykouzlit i bleskové a zdravé dezerty jako například tento štrúdl. Použila jsem skořicový Lavaš – má ve složení špetku datlové pasty a skořici a perfektně se s ním pracuje. No a výsledek je úžasný! Štrúdl nepraská, je upečená hop-šup a chutná velmi podobně jako náročný "tažený štrúdl" mňam!
Budete potřebovat
1 plát Lavaš - arménský chléb (já jsem použila skořicový)
3 jablíčka
100g máku
1-2PL cukru (jiného sladidla - med, datlový sirup, javorový nebo obilný sirup)
kousek másla
vajíčko k potření
Postup
Plát lavaše si potřeme rozpuštěným máslem a přendáme napůl. Mák si umeleme, jablíčka nastrouháme. V misce dobře promícháme mák s jablíčky a podle sladkosti jablek dosladíme cukrem, medem, datlovým, javorovým nebo obilným sirupem (jak to máte rádi). Směs rozetřeme na lavaš a zavineme jako když pečeme tradiční štrúdl. Vrch potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v troubě vyhřáté na 180C cca 15-20 minut.