Máte rádi sladkou snídani? U nás doma vedou a říkám si – proč ne? Když sladké, tak nejlépe v první polovině dne. A když sladké, tak nejlépe s minimem rafinovaného cukru. Představuji Vám kváskovou verzi wafflí, do které si přidáme perníkový pepř a provoní celý dům. Kvásek používám tuhý pšeničný - "lievito madre" ale myslím, že se vůbec nic nestane, použijete-li i žitný. Waffle lze péct i bez toho, aby těsto muselo noc strávit v lednici, ale pokud chcete naplno využít benefity kvásku, pečte je až ráno.
Budete potřebovat:
100g kvásku "lievito madre"
350g mléka nebo vody
70g rozpuštěného másla
1 vajíčko
2PL medu
150g špaldy hladké
150g špaldy celozrnné
1KL jedlé sody
1KL perníkového pepře
1/4L soli
Postup:
Lievito madre je poměrně tuhý kvásek v porovnání s žitným kváskem a mně se osvědčilo si jej rozmixovat ponorným mixérem v troše tekutiny, v tomto případě odlijte trochu mléka (50g) a rozmixujte kvásek. K němu přidáme zbytek mléka, vychladlé rozpuštěné máslo, vajíčko a med. Pořádně promícháme. V jiné misce si smícháme mouky, sodu, sůl a pepř. Moučnou směs nasypeme do vlhké a rozkvedláme na tužší těstíčko, které přendáme do uzavřené nádoby a necháme odpočívat při pokojové teplotě na lince 4-5 hodin. Potom přendáme do chladničky ideálně na noc a ráno je těsto připraveno k použití. Vydrží v chladničce pár dní a tak můžete mít waffle pokaždé teplé a čerstvé.